Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Κάντο ηλεκτρονικά ή κάντο Ελληνικά

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έξαρση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες, μηχανοργάνωση φορέων και γενικά μια τάση προς ένα πιο οργανωμένο σύστημα υποβολής για κάθε είδους "συναλλαγή" ή επικοινωνία των πολιτών με τους φορείς αλλά και ένα πιο οργανωμένο σύστημα ελέγχου.



Όλα αυτά έχουν κατά τη δικιά μου άποψη αλλά και κατά γενική ομολογία στόχους όπως:
  • Τη διευκόλυνση των πολιτών και την απλοποίηση διαδικασιών και διεκπαιρέωση υποθέσεων
  • Τον έλεγχο φορέων και υπηρεσιών (ΔΙΑΥΓΕΙΑ κ.α.)
  • Τη μείωση του κόστους στο δημόσιο τομέα
  • Τη ιδέα διασυνδεδεμένων πληροφοριακών συστημάτων (gsis)
  • Τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων (opengov)
 Τέτοιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες αν και αποτελούν θετικές δράσεις και έχουν ωφέλη πολλές φορές δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα από όσα λύνουν ή δίνοντας μία λύση δημιουργούν άλλο ένα πρόβλημα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η αναζήτηση μιας απόφασης στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ απαιτεί αρκετό χρόνο. Αυτό και συγκεκριμένα για την παραπάνω δράση διαφάνειας παρατηρείται για το εξής απλό λόγο. Η υποβολή των στοιχείων από τους φορείς στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ γίνεται είτε λανθασμένα (λανθασμένο ΑΦΜ, ονόματα κλπ) είτε με διαφορετική μορφή των στοιχείων από απόφαση σε απόφαση (ποσά αναθέσεων/προκηρύξεων με διαχωρισμό χιλιάδων με κόμμα και έπειτα με τελεία κ.α.).
Αποτέλεσμα αυτών είναι εξαιτίας και του μεγάλου όγκου των αποφάσεων να είναι χρονοβόρα έως αδύνατη η εύρεση κάποιας απόφασης. Το φαινόμενο αυτό ακολουθεί εκθετική πορεία όσο προστίθενται νέες αποφάσεις στο σύστημα του ΔΙΑΥΓΕΙΑ το οποίο αυξάνει σε όγκο συνεχώς καθημερινά.
Το πρόγραμμα παρέχει επίσης και δυνατότητες εύρεσης απομακρυσμένα (εμφανίζονται οι αποφάσεις ενός φορέα στη σελίδα του φορέα) είτε πολυκριτηριακά (πχ από τον φορέα1 αποφάσεις με εύρος τιμών από 5.000€ έως 10.000€ μέσω του api) αλλά όλα τα παραπάνω λάθη σχεδιασμού κάνουν αδύνατη την ανάλυση των στοιχείων φορέων και νομικών προσώπων οι οποίοι υπάγονται στο πρόγραμμα του ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Προσπάθειες για την ανάλυση στοιχείων και την εμφάνιση σε ιστότοπους έχουν γίνει κατά καιρούς από ιδιώτες αλλά και από πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως το Εργαστήριο Τεχνολογίας Πολυμέσων της Σχολής Η.Μ.Μ.Υ. του Ε.Μ.Π. με τη δράση publicspending.

Δεν είναι τυχαίο πως με μια αναζήτηση μέσω του ΑΦΜ των Δήμων Ναυπλίου και Άργους από την παραπάνω δράση βρίσκουμε:

Name ProbableName sum
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ 14529.1

ενώ για το Δήμο Άργους - Μυκηνών δεν επιστρέφεται αποτέλεσμα με χρήση του ΑΦΜ. Το ποσό παραπάνω αφορά αποφάσεις οι οποίες έχουν το χρηματικό ποσό στην καρτέλα της απόφασης στο κελί όπου προβλέπεται η είσοδος της τιμής. Προφανώς οι υπόλοιπες αποφάσεις φέρουν το ποσό εντός της απόφασης. Άλλοι λόγοι μη εμφάνισης παρουσιάζονται για τη συγκεκριμένη δράση εδώ.

Συμπερασματικά φαίνεται πως στο διαύγεια αναρτώνται αποφάσεις καθώς και χρηματικά ποσά στις αποφάσεις των φορέων με αυτά να εμφανίζονται μόνο εντός της απόφασης πράγμα το οποίο σημαίνει πως εαν κάποιος πολίτης θέλει να ελέγξει το σύνολο των χρημάτων που ξοδεύει ένας φορέας του είναι πρακτικά αδύνατο καθώς θα έπρεπε να αναζητήσει και να διαβάσει όλες τις αναρτημένες αποφάσεις του φορέα.
Το ίδιο συμβαίνει σε πάρα πολλούς φορείς στο Πανελλήνιο και σε πλήθος παραμέτρων των αποφάσεων που αναρτούν όπως το ποσό που αφορά την απόφαση, το ΑΦΜ φορέα και αναδόχου όπως και άλλα στοιχεία κατηγοριοποίησης των αποφάσεων.

Μήπως τελικά οδεύουμε σε ένα νέο "δημόσιο" στο διαδίκτυο και η νοοτροπία είναι το πρόβλημα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου