Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Η λογική του εισπράττειν...

Πριν τις γιορτές γράψαμε εδώ για τις αρχές της ενεργειακής κατανάλωσης / ενεργειακής αναβάθμισης μιας και "πουλάει" πολύ τελευταία η κουβέντα εξοικονόμησης από τα συστήματα θέρμανσης/ψύξης ή/και ζεστών νερών (ηλιακούς κλπ).

Από την άλλη μεριά παράλληλα με τις παρεμβάσεις όλες οι κατασκευές (σπίτια, βιομηχανικά κτίρια κλπ) πέρασαν και από το σκεπτικό της αξιολόγησης μέσω του γνωστού σε όλους "ΠΕΑ". Πιστοποιητικό Ενεργειακής απόδοσης αναλυτικότερα.



Γενικά
Βάση της νομοθεσίας (ΚΕΝΑΚ, Τεχνικές οδηγίες του ΤΕΕ):
  1. Κάθε νέο ή ριζικά ανακαινιζόμενο κτίριο πρέπει να καταττάσεται τουλάχιστον στην κατηγορία "Β" (έχοντας πρακτικά μικρές ανάγκες για θέρμανση/ψύξη/ζεστά νερά χρήσης)
  2. Κάθε υπάρχουσα κατασκευή (συμπεριλαμβανομένων και τμημάτων κατασκευών, όπως τα διαμερίσματα) πρέπει αναγκαστικά στην συμβολαιογραφική της πράξη (ενοικίαση, πώληση) και κατά την κατάθεση στην αρμόδια ΔΟΥ, αυτής της πράξης, να συνοδεύεται από Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.
  3. Με βάση τον ΚΕΝΑΚ τα κτίρια κατατάσσονται σε ενεργειακή κατηγορία ανάλογα με την κατανάλωση τους. Υπάρχουν εννέα (9) ενεργειακές κατηγορίες, από Α+ (πολύ μικρή κατανάλωση) έως Η (πολύ μεγάλη κατανάλωση).
 Αυτή η έκδοση του πιστοποιητικού αποτελεί ένα επιπλέον βάρος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι χρεώθηκαν στις ενοικιάσεις και πωλήσεις ακινήτων αυτό το κόστος.

Προσωρινοί Ενεργειακοί επιθεωρητές
 Ξεκινώντας λοιπόν ( το 2010 όπου ξεκίνησε και ο ΚΕΝΑΚ ) και για να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου το Υπουργείο (ΥΠΕΚΑ) "έδωσε" την λεγόμενη πρωσορινή άδεια ενεργειακού επιθεωρητή σε μηχανικούς μεγάλους εύρους ειδικοτήτων (μέχρι και ναυπηγούς μηχανικούς) ώστε αυτοί να μπορούν να εκδόσουν το πιστοποιητικό.  Αυτοί ήταν άνθρωποι μεγάλοι σε ηλικία (για να έχουν και την κατάλληλη εμπειρία) και εξέδωσαν τα πρώτα πιστοποιητικά κτιρίων.

Μόνιμοι Ενεργειακοί επιθεωρητές
Αυτή η διαδικασία έκδοσης έγινε μέσω πληροφοριακού συστήματος (το γνωστό buildingcert.gr) με κόστος 100€ ανά μηχανικό κάθε χρόνο (123€ η πρώτη εγγραφή) και λογισμικού από το ΤΕΕ με κόστος 123€ εφάπαξ.
 Παράλληλα ξεκίνησε η "επιμόρφωση" των υπολοίπων νεότερων μηχανικών μέσω εξειδικευμένων κέντρων εκπαίδευσης (ΚΕΚ) με κόστος από 300-700€ ανά κατηγορία (επιθεωρήσεις κτιρίων, συστημάτων θέρμανσης, κλιματισμού).
Ένας νέος μηχανικός επομένως για να εκδόσει το πρώτο πιστοποιητικό και πριν την έκδοση αυτού θα έπρεπε στην καλύτερη περίπτωση να δώσει 300+123+123=546€.
Παράλληλα στο πρώτο πιστοποιητικό που θα εξέδιδε θα χρέωνε ( ως ελάχιστη αμοιβή ) 100-200€ (εξαιτίας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης πλέον).
Αυτοί οι μηχανικοί (νέοι στο σύνολό τους) περιμένουν μέσω του ΤΕΕ τις τελικές εξετάσεις (κάτι που δεν έχει γίνει αν και υπάρχει η νομοθεσία) για να πάρουν την πιστοποίηση του μόνιμου ενεργειακού επιθεωρητή και να μπορέσουν να εργαστούν.

Συμπερασματικά
Και για να καταλήξω και να μην κουράζω παραπάνω. 2 χρόνια μετά την εφαρμογή του μέτρου το ΥΠΕΚΑ δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα της έκδοσης αυτών των πιστοποιητικών ΕΔΩ.
Στην παραπάνω σελίδα δημοσιοποιήθηκαν διαγράμματα σχετικά με την ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων και προκύπτουν τα εξής πολύ σοβαρά συμπεράσματα:

  •  Εκδόθηκαν συνολικά 274.000 ΠΕΑ στο διάστημα 9.1.2011-9.1.2013
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό (63,2%) των εκδοθέντων ΠΕΑ αφορά σε κτίρια (κυρίως διαμερίσματα) που επρόκειτο να μισθωθούν.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων (96,3%) υπολείπεται της κατάταξης Β που θεσμοθετήθηκε ως ελάχιστη σε νέα κτίρια
  • Σύμφωνα με το αποτυπωμένο κτιριακό απόθεμα (αφορά σε 31.062.000m2 για 274.000 κτίρια όλων των χρήσεων), η μέση υπολογιζόμενη κατανάλωση ενέργειας είναι 293 kWh/m2 ετησίως, ενώ, αν αυτά τα κτίρια ήταν κατασκευασμένα με προδιαγραφές ΚΕΝΑΚ θα κατανάλωναν κατά μέσο όρο 141 kWh/m2 ετησίως (ποσοστό εξοικονόμησης 48%).
  • Η συνολική υπολογιζόμενη καταναλισκόμενη ενέργεια είναι 9,11 GWh ετησίως, ενώ αν τα ίδια κτίρια ήταν κατασκευασμένα με προδιαγραφές ΚΕΝΑΚ η κατανάλωση θα ήταν αντίστοιχα 4,39 GWh ετησίως (ποσοστό εξοικονόμησης 48%).
  • Συνολικά οι προσωρινοί Ενεργειακοί Επιθεωρητές έχουν πληρώσει για την εγγραφή τους στο Μητρώο 1.718.050 ευρώ
  • Ένας σημαντικός αριθμός προσωρινών Ενεργειακών Επιθεωρητών (17,6%) δεν έχει εκδώσει κανένα ΠΕΑ.
  • Η μέση αμοιβή ήταν ανεξάρτητα χρήσης κτιρίου και τετραγωνικών 173€

Επίσης πολύ σοβαρά συμπεράσματα που χρίζουν άμεσο έλεγχο είναι τα εξής:
  • Η εξοικονόμηση σε δημόσια κτίρια αφορά μόνο 11 κτίρια το 2011 και 265 το 2012
  • 7 επιθεωρητές έχουν εκδώσει από 401-500 ΠΕΑ 
  • 4 επιθεωρητές έχουν εκδώσει από 501-600 ΠΕΑ
  • 2 επιθεωρητές έχουν εκδώσει από 601-700 ΠΕΑ
  • 3 επιθεωρητές έχουν εκδώσει από 701-800 ΠΕΑ
  • 1 επιθεωρητής έχει εκδώσει από 801-900 ΠΕΑ
  • 6 επιθεωρητές έχουν εκδώσει από 901-1000 ΠΕΑ
Μιλώντας με μηχανικούς ο μέσος χρόνος έκδοσης ενός ΠΕΑ ορθά φτάνει από 1 ημέρα έως 3 ημέρες, χρόνος ο οποίος προτάθηκε και από την Ε.Ε. μέσω του λογισμικού που διέθεσε στο ΥΠΕΚΑ (epa-nr) με βάση το οποίο υλοποιήθηκε το λογισμικό που αγοράζουν οι μηχανικοί (123€).

Βάση του συνόλου των ΠΕΑ και της μέσης αμοιβής ενδεικτικά βάση του μέτρου κινήθηκαν μέσω των αμοιβών των ΠΕΑ 47,5 εκ €. Αν προσθέσουμε και την αγορά λογισμικού, σεμινάρια, εξετάσεις, εισφορές στο σύστημα buildingcert.gr το νούμερο ανεβαίνει όπως καταλαβαίνουμε.
Ρωτώ εδώ ρητορικά: Εάν το μέτρο δεν υπήρχε (ΚΕΝΑΚ, κατατάξεις, ΠΕΑ, επιθεωρητές κλπ) τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων ευπαθών ομάδων;
Όλα τα παραπάνω τα εκθέτουμε με σκοπό να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε την ενεργειακή εξοικονόμηση μπακαλίστικα και εισπρακτικά και κάποια στιγμή να δούμε το πραγματικό πρόβλημα. 

Η σελίδα των αποτελεσμάτων 
Η παρουσίαση
Ο σχολιασμός από το ΥΠΕΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου