Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Τροφή για σκέψεις...

Με αφορμή την αλλαγή του καιρού και τις προγραμματισμένες ευχές φίλων, συναδέλφων και λοιπών κατοίκων της όμορφης πόλης μας για "Καλό Χειμώνα" και άλλα συναφή είπα να σχολιάσω κάποια πράγματα.


Σε κάθε είσοδο πολυκατοικία και μια συνέλευση ενοίκων. Στα μέσα ενημέρωσης λύσεις για οικονομικότερες επιλογές θέρμανσης, σποτάκια για το "εξοικονομώ" κ.α. πολλά. Εκεί που έβλεπα λουκέτα σε καταστήματα 2,3 νέες επιχειρήσεις με εμπορία τέτοιων λύσεων. Ίσως από τις λίγες δραστηριότητες που υπάρχει κίνηση στην αγορά αυτή τη στιγμή. Αυτά και τα ενεχυροδανειστήρια. Και για τη δεύτερη δραστηριότητα δεν θέλω να σχολιάσω καθόλου καθώς το θέμα μας είναι άλλο αυτή τη φορά.

Όλα αυτά με βάζουν σε σκέψεις σχετικά με τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει ως χώρα, ως τοπική κοινότητα αλλά και σε πιο προσωπικό επίπεδο ο καθένας μόνος του για να "βγάλουμε" όπως λέμε το χειμώνα.

Από το 2010 λοιπόν ακούω για τον κανονισμό ενεργειακή απόδοσης κτιρίων, πιστοποιητικά για ενεργειακές κατατάξεις, το πρόγραμμα Εξοικονομώ στο Δήμο και σε ιδιώτες, ανανεώσιμες πηγές, επενδύσεις ακόμα και για εφαρμογές στο κινητό με στόχο την "ένδειξη" της ενεργειακής κατανάλωσης της κατοικίας μας. Φτάνουμε όμως στο Δεκέμβρη απροετοίμαστοι. Κάτι λοιπόν κάναμε λάθος. Υπάρχει λοιπόν λάθος προγραμματισμός ή αρχικός σχεδιασμός; Η μήπως φταίμε και εμείς κάπου; Αυτή την αναζήτηση προφανώς ο καθένας δεν χρειάζεται να την κάνει για το γνωστό παιχνίδι ευθυνών του "ποιός φταίει τελικά" αλλά για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα.

Προσωπικά μην παραγνωρίζοντας το έργο που εκτελέστηκε στους τομείς της ενέργειας καταλήγω στο συμπέρασμα πως ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μόνο εισπρακτικά στον τομέα της ενέργειας με πλήρη απουσία του κοινωνικού του "προσώπου" και χωρίς προγραμματισμό ώστε αυτός ο αρχικός σχεδιασμός να έχει άμεσα αποτελέσματα το Δεκέμβρη του 2012. Απροετοίμαστοι λοιπόν ψάχνουμε λύσεις "ως Έλληνες" την τελευταία στιγμή, με το μικρότερο δυνατό κόστος - κάτι σαν μπάλωμα στο παράθυρο που έσπασε και κρυώνουμε χωρίς να αναζητούμε σε καμία περίπτωση μόνιμες λύσεις.

Ο σωστός προγραμματισμός είναι βασικός σε μια επένδυση και ως τέτοια δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο μια επιχείρηση, μια εγκατάσταση αλλά και η ίδια η κατοικία από τον ιδιοκτήτη. π.χ. Οι λύσεις ανανεώσιμων πηγών με στόχο την εμπορία  προς το φορέα ενέργειας και οι λύσεις ανανεώσιμων πηγών με στόχο την ιδία χρήση και κατανάλωση πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επενδύσεις και να αναλύονται τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε μίας. Πρέπει επίσης σε βάθος χρόνου να αναλύεται η εκτίμηση κινδύνου από κάθε μία καθώς και τα εκτιμώμενα κέρδη χωρίς να επηρρεάζεται ο καθένας από εμάς από κάτι που φαντάζει δελεαστικό στην αρχή.

Θα μπορούσαμε σε αυτό το άρθρο να έχουμε αναλύσει τις εναλλακτικές σε αυτά τα προβλήματα που συναντήσαμε στις διαδρομές μας στο Ναύπλιο. Δεν το κάναμε καθώς πέρα από γνωστές και διαθέσιμες θέλαμε να κινηθούμε σε άλλο σκεπτικό. Δεν ξέρω τι θα μας βόλευε κατά περίπτωση περισσότερο για την "κρύα" σημερινή νύχτα μας στο Ναύπλιο αλλά σίγουρα ξέρω πως αν είχαμε τα παραπάνω στο μυαλό μας θα είχαμε επιλέξει πολύ καλύτερα και θα είμασταν σίγουρα καλύτερα προετοιμασμένοι.

Τα σχόλια δικά σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου