Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Το τζάμπα - περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνο;

Μαθαίνω λοιπόν στα νέα της τοπικής αυτοδιοίκησης πως κάποιοι προς τιμήν τους αναλαμβάνουν διοικητικές θέσεις σε φορείς και οργανισμούς προσφέροντας την εργασία τους αμισθί.

Από τη μία χαίρομαι ιδιαιτέρως για την κίνηση συνδημοτών και ειδικά όταν πρόκειται για εκλεγμένους καθώς δείχνει πως δεν παραγνωρίζουν την οικονομική κατάσταση των πολιτών και έχουν και ένα αίσθημα ευθύνης ή τουλάχιστον προσπαθούν να μετριάσουν την αρνητική εντύπωση πως ο εκλεγμένος εκπρόσωπος του λαού στη θητεία του πληρώνεται περνώντας από διάφορες θέσεις κατά καιρούς. Είναι μια κίνηση που εμένα τουλάχιστον μου άρεσε και την επικροτώ.

Από την άλλη γενικολογώντας η δωρεάν παροχή υπηρεσιών, οι δωρεάν παροχές μελετών/προμηθειών και γενικά οποιαδήποτε εργασία εκτελείται κατ' αυτό τον τρόπο ενδέχεται να ελλοχεύει περισσότερους κινδύνους για το δημόσιο συμφέρον για τους εξής λόγους:
  • Κατά τη διαδικασία ανοιχτών διαγωνισμών ενδεχόμενη μηδενική προσφορά με στόχο την προώθηση μονοσήμαντα ιδιωτικών συμφερόντων
  • Αθέμιτου ανταγωνισμού προς τους υπολοίπους προσφέροντες
  • Για το ενδεχόμενο να λειτουργήσει μια μηδενική προσφορά ως "χάρη" για την επόμενη και ειδικά σε περιπτώσεις απευθείας αναθέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση
  • Χαμηλής ποιότητας υπηρεσιών/μελετών/προμηθειών
 Σε καμία περίπτωση το παραπάνω κείμενο δεν στοχεύει ονομαστικά σε κάποιον ή αμφισβητεί τις προθέσεις των συνδημοτών μας που έχουν την πρόθεση να εργασθούν καθ' αυτό τον τρόπο προσφέροντας. Πρέπει όμως να ελέγχουμε πάντα και την ποιότητα (πληρότητα, τεχνική ικανότητα, αρτιότητα προσφοράς) πέραν από το προφανές της οικονομικότερης παροχής η οποία εκ πρώτης όψεως εξοικονομεί χρήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση και ως επακόλουθο και στους δημότες.

Θεωρώ πως ειδικά στο Νομό αρκετοί είναι αυτοί που έχουν το φιλότιμο να προσφέρουν εθελοντικά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όμως για περιπτώσεις όπου κάτι τέτοιο ενδέχεται να κρύβει άλλες καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου